Karierni informacijski sistem (Berufsinformationssystem)
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BIS-Kompakt
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Poučevanje (Lehre ) Specialist za vegetarijansko kuhinjo
(Fachkraft für vegetarische Kulinarik)

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Kaj počne Specialist za vegetarijansko kuhinjo ?
(Was macht ein/eine Fachkraft für vegetarische Kulinarik?)

  • Pripravljajte vegetarijanske in veganske jedi po receptih
  • Operite in narežite zelenjavo
  • Uporabljajte različne načine priprave jedi, npr. Kuhanje, kuhanje na pari, blanširanje
  • Ustvarjanje jedilnikov in načrtov obrokov, primernih za čas žetve
  • Razvoj ali spreminjanje receptov
  • Naročanje ali nakup potrebnih sestavin in njihovo pravilno shranjevanje
  • Preverjanje kakovosti in svežine hrane
  • Svetovanje gostom, npr. B. o regionalnem ali ekološkem poreklu jedi


  • Vegetarische und vegane Speisen nach Rezept zubereiten
  • Gemüse waschen und schneiden
  • Verschiedene Zubereitungsarten für Speisen anwenden, z. B. Kochen, Dünsten, Blanchieren
  • Zur Erntezeit passende Speisekarten und Speisepläne erstellen
  • Rezepte neu entwickeln oder abändern
  • Benötigte Zutaten bestellen oder einkaufen und fachgerecht lagern
  • Qualität und Frische der Lebensmittel überprüfen
  • Gäste beraten, z. B. zur regionalen oder biologischen Herkunft der Gerichte

Kje poteka Specialist za vegetarijansko kuhinjo ?
(Wo arbeitet ein/eine Fachkraft für vegetarische Kulinarik?)

  • Hoteli in restavracije, npr. B. Hoteli, restavracije Velike kuhinje podjetij, bolnišnic in domov za ostarele

  • Hotel- und Gastgewerbebetriebe, z. B. Hotels, Restaurants
  • Großküchen von Betrieben, Krankenhäusern und Pflegeeinrichtungen

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad gastronomijo (Begeisterung für Gastronomie)
  • Uživanje v kuhanju (Freude am Kochen)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Bodite telesno pripravljeni (Körperlich fit sein)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 3 prosta delovna mesta (offene Stellen) v sobo za e-delo AMS ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 1.050 , zadnje leto vajeništva: od 1.500 (Erstes Lehrjahr: ab €1.050, Letztes Lehrjahr: ab €1.500)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Wien

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' Fachkraft für vegetarische Kulinarik ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Fachkraft für vegetarische Kulinarik" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 520183 Specialist za vegetarijansko kuhinjo (m./ž.) (Fachkraft für vegetarische Kulinarik (m./w.))

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Vegetarische Kulinarik

To učenje je bilo posodobljeno dne 31. Oktober 2025 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 31. Oktober 2025.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 30. Oktober 2025 V3.0.0.1