Restaurantfachmann/-frau
© AMS / DoRo Filmproduktion

Poučevanje (Lehre ) Specialist za sistemsko gostinstvo
(Systemgastronomiefachmann/-frau)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Specialist za sistemsko gostinstvo ?
(Was macht ein/eine Systemgastronomiefachmann/-frau?)

  • Pripravljajte obroke in predelujte polizdelke, npr. B. Zamrznjeni izdelki
  • Izročite ali postrežite hrano in pijačo
  • Uporabite digitalne sisteme naročanja in prejemanja
  • Delajte s kontrolnimi seznami in zagotovite strukturirane procese, npr. B. na področju čistoče
  • Naročite, preverite in shranite blago
  • Analizirajte prodajo in število gostov
  • Izvedite usposabljanje za zaposlene
  • Izvedite dnevno ali izmensko računovodstvo z digitalnimi računovodskimi sistemi


  • Speisen zubereiten und Halbfertigprodukte verarbeiten, z. B. Tiefkühlprodukte
  • Speisen und Getränke ausgeben oder servieren
  • Digitale Bestellungs- und Boniersysteme verwenden
  • Mit Checklisten arbeiten und für strukturierte Abläufe sorgen, z. B. im Bereich Sauberkeit
  • Waren bestellen, kontrollieren und lagern
  • Umsätze und Gästezahlen analysieren
  • Schulungen von MitarbeiterInnen durchführen
  • Tages- oder Schichtabrechnungen mit digitalen Abrechnungssystemen durchführen

Kje poteka Specialist za sistemsko gostinstvo ?
(Wo arbeitet ein/eine Systemgastronomiefachmann/-frau?)

  • Restavracije s hitro prehrano
  • Verige restavracij
  • Jedilni vagoni železniškega podjetja

  • Fastfood-Lokale
  • Restaurantketten
  • Speisewagen von Bahnunternehmen

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad gastronomijo (Begeisterung für Gastronomie)
  • Uživanje v kuhanju (Freude am Kochen)
  • Uživanje v stiku z ljudmi (Freude am Kontakt mit Menschen)
  • Prijazno vedenje (Freundliches Auftreten)
  • Urejen videz (Gepflegtes Erscheinungsbild)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 98 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 1.050 , zadnje leto vajeništva: od 1.500 (Erstes Lehrjahr: ab €1.050, Letztes Lehrjahr: ab €1.500)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Niederösterreich

Oberösterreich

Salzburg

Steiermark

Tirol

Vorarlberg

Wien

  • Berufsschule für den Lebensmittel, Tier- und Zahnbereich, 1120 Wien, Längenfeldgasse 13-15
    https://bsltz.at/
Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Ljudje, otroci, komunikacija (Menschen, Kinder, Kommunikation) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Osebne lastnosti
(Persönliche Eigenschaften)


Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Fachkraft für vegetarische Kulinarik voll
Strokovnjak za gastronomijo (Gastronomiefachmann/-frau) voll
Pomočnik za hotele in gostinstvo (Hotel- und GastgewerbeassistentIn) voll
Specialist za hotele in restavracije (Hotel- und Restaurantfachmann/-frau) voll
Kuhajte (Koch/Köchin) voll
Gostinski specialist (Restaurantfachmann/-frau) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' Systemgastronomiefachmann/-frau ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Systemgastronomiefachmann/-frau" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 520181 Specialist za sistemsko gostinstvo (Systemgastronomiefachmann/-frau)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Systemgastronomiefachkraft

To učenje je bilo posodobljeno dne 19. Februar 2025 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 19. Februar 2025.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0