KonditorIn
© AMS / DoRo Filmproduktion

Poučevanje (Lehre ) Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo
(KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo ?
(Was macht ein/eine KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei?)

  • Naredite torte, torte in sladka peciva
  • Kombinirajte testo, nadeve, glazure in okrasne elemente
  • Oblikujte torte za posebne priložnosti, npr. B. Poročne torte
  • Predstavitev izdelkov, npr. razporeditev po vitrinah ali na vozičkih za sladice
  • Obveščanje kupcev o ponudbi in trenutnih trendih v industriji
  • Naročanje blaga in preverjanje dobav, npr. B. glede svežine in temperature
  • Delo z zbirkami podatkov receptov, npr. B. dodajte nove recepte ali spremenite količine


  • Torten, Kuchen und süßes Gebäck herstellen
  • Teige, Füllungen, Glasuren und Dekorelemente kombinieren
  • Torten für spezielle Anlässe entwerfen, z. B. Hochzeitstorten
  • Präsentieren der Produkte, z. B. durch Arrangieren in Vitrinen oder auf Dessertwägen
  • KundInnen über das Sortiment und aktuelle Trends in der Branche informieren
  • Waren bestellen und Lieferungen überprüfen, z. B. auf Frische und Temperatur
  • Mit Rezeptdatenbanken arbeiten, z. B. neue Rezepte aufnehmen oder Mengen ändern

Kje poteka Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo ?
(Wo arbeitet ein/eine KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei?)

  • Pekarne
  • Slaščičarne
  • Kavarne
  • Restavracije
  • Proizvajalci slaščic
  • Hoteli
  • Bolnišnice
  • Wellness objekti

  • Bäckereien
  • Konditoreien
  • Kaffeehäuser
  • Restaurants
  • Süßwarenhersteller
  • Hotels
  • Krankenhäuser
  • Wellnesseinrichtungen

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Spretnost s prsti (Geschicklichkeit mit den Fingern)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Občutek oblike (Sinn für Formen)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 67 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 518 , zadnje leto vajeništva: od 1.500 (Erstes Lehrjahr: ab €518, Letztes Lehrjahr: ab €1.500)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Kärnten

Niederösterreich

Oberösterreich

Salzburg

Steiermark

Tirol

  • Tiroler Fachberufsschule für Ernährung, Schönheit, Chemie, Medien - Standort St. Nikolaus, 6020 Innsbruck, Innstraße 36
    https://tfbs-escm.at/

Vorarlberg

Wien

  • Berufsschule für den Lebensmittel, Tier- und Zahnbereich, 1120 Wien, Längenfeldgasse 13-15
    https://bsltz.at/
Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Baker (BäckerIn) voll halb
Pekovski tehnolog (Backtechnologe/-technologin) voll halb
Čokoladnica/Chocolatière (Chocolatier/Chocolatière) voll halb
Fachkraft für vegetarische Kulinarik voll
Strokovnjak za gastronomijo (Gastronomiefachmann/-frau) voll
Kuhajte (Koch/Köchin) voll
LebzelterIn in odstranjevalec voska (LebzelterIn und WachszieherIn) voll halb

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 364184 Slaščičar (slaščičar) - Splošno slaščičarstvo (Konditor/in (Zuckerbäcker/in) - Allgemeine Konditorei)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Schwerpunkt-Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Konditorei (Zuckerbäckerei) - Schwerpunkt Allgemeine Konditorei

Zastareli vajeniški nazivi
(Veraltete Lehrberufsbezeichnungen)

  • KonditorIn (ZuckerbäckerIn) (veljavno do (gültig bis ) 30. Juli 2022)

To učenje je bilo posodobljeno dne 19. Februar 2025 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 19. Februar 2025.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0