Karierni informacijski sistem (Berufsinformationssystem)
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BIS-Kompakt
© AMS / Das Medienstudio

Poučevanje (Lehre ) Pekovski tehnolog
(Backtechnologe/-technologin)

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Kaj počne Pekovski tehnolog ?
(Was macht ein/eine Backtechnologe/-technologin?)

  • Peka kruha, peciva in peciva
  • Izberite surovine in pomožne materiale ter preverite njihovo uporabnost, npr. B. Mlečni izdelki, jajca, sladkor
  • Izdelava in priprava testa za ročno in mehansko obdelavo, npr. B. s stiskanjem, mletjem, sklepanjem pogodb, kruhom
  • Izvedite teste peke
  • Razvijte nove recepte
  • Skladiščite in ohladite surove in pomožne materiale ter pekovske izdelke
  • Upravljajte in spremljajte merilno in nadzorno opremo in sisteme


  • Backen von Brot, Gebäck und Feinbackwaren
  • Roh- und Hilfsstoffe auswählen und ihre Verwendbarkeit prüfen, z. B. Milchprodukte, Eier, Zucker
  • Teige für die händische und maschinelle Verarbeitung herstellen und aufbereiten, z. B. durch Pressen, Schleifen, Zusammenziehen, Brotwirken
  • Backversuche durchführen
  • Neue Rezepte entwickeln
  • Roh- und Hilfsstoffe sowie Backwaren fachgerecht lagern und kühlen
  • Mess- und Steuerungseinrichtungen sowie Anlagen bedienen und überwachen

Kje poteka Pekovski tehnolog ?
(Wo arbeitet ein/eine Backtechnologe/-technologin?)

  • Pekarne
  • Velike pekarne
  • Pekarske verige
  • Pekarska industrija
  • Pekarska industrija

  • Bäckereien
  • Großbäckereien
  • Bäckereiketten
  • Brotindustrie
  • Backwarenindustrie

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad kemijo in fiziko (Begeisterung für Chemie und Physik)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Uživajte v delu s stroji (Gerne mit Maschinen arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Bodite telesno pripravljeni (Körperlich fit sein)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 1/2 let
    (3 1/2 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 1/2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 1/2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 4 prosta delovna mesta (offene Stellen) v sobo za e-delo AMS ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 669 , zadnje leto vajeništva: od 1.317 (Erstes Lehrjahr: ab €669, Letztes Lehrjahr: ab €1.317)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Niederösterreich

Oberösterreich

Salzburg

Steiermark

Tirol

  • Tiroler Fachberufsschule für Ernährung, Schönheit, Chemie, Medien - Standort St. Nikolaus, 6020 Innsbruck, Innstraße 36
    https://tfbs-escm.at/

Vorarlberg

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Baker (BäckerIn) voll voll voll
Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei) voll halb
Slaščičar (slaščičar), poudarek na slaščičarstvu (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Patisserie) voll halb

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Končni vajeniški izpit v vajeništvu ' Backtechnologe/-technologin ' nadomešča zaključni vajeniški izpit na navedenih sorodnih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Backtechnologe/-technologin" ersetzt die Lehrabschlussprüfung in den angeführten verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 363181 Backtechnolog (e) v (Backtechnolog(e)in)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutni - začasni poskus usposabljanja (aktuell - befristeter Ausbildungsversuch)

To vajeništvo je mogoče začeti do 31. August 2027 (poteče od 1. September 2027 do 31. Januar 2031 ) (Dieser Lehrberuf kann bis 31. August 2027 begonnen werden (auslaufend ab 1. September 2027 bis 31. Januar 2031))

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Backtechnologie

To učenje je bilo posodobljeno dne 31. Oktober 2025 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 31. Oktober 2025.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 30. Oktober 2025 V3.0.0.1