Bonbon- und KonfektmacherIn
© AMS / DoRo Filmproduktion

Poučevanje (Lehre ) Čokoladnica/Chocolatière
(Chocolatier/Chocolatière)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Čokoladnica/Chocolatière ?
(Was macht ein/eine Chocolatier/Chocolatière?)

  • Izdelava slaščic, kot so čokolada, praline ali bonboni
  • Izdelava dekorativnih elementov iz sladkorja, marcipana in čokolade
  • Degustacija surovin in končnih izdelkov ter oplemenitenje njihovega okusa
  • Izračun sestavin in količinske porabe receptov
  • Informiranje kupcev o ponudbi in trenutnih trendih v industrija
  • Naročite blago in preverite dostavo, npr. B. glede svežine in temperature
  • Delo z zbirkami podatkov receptov, npr. B. dodajte nove recepte ali spremenite količine


  • Süßwaren wie Schokolade, Pralinien oder Bonbons herstellen
  • Dekorelemente aus Zucker, Marzipan und Schokolade herstellen
  • Rohstoffe und Endprodukte verkosten und geschmacklich verfeinern
  • Zutaten- und Mengenverbrauch von Rezepten berechnen
  • KundInnen über das Sortiment und aktuelle Trends in der Branche informieren
  • Waren bestellen und Lieferungen überprüfen, z. B. auf Frische und Temperatur
  • Mit Rezeptdatenbanken arbeiten, z. B. neue Rezepte aufnehmen oder Mengen ändern

Kje poteka Čokoladnica/Chocolatière ?
(Wo arbeitet ein/eine Chocolatier/Chocolatière?)

  • Pekarne
  • Slaščičarne
  • Proizvajalci slaščic
  • (Hoteli) restavracije

  • Bäckereien
  • Konditoreien
  • Süßwarenhersteller
  • (Hotel-)Restaurants

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Vesel sem ustvarjalnega dela (Gerne kreativ arbeiten)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Spretnost s prsti (Geschicklichkeit mit den Fingern)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Občutek oblike (Sinn für Formen)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 3 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 518 , zadnje leto vajeništva: od 1.909 (Erstes Lehrjahr: ab €518, Letztes Lehrjahr: ab €1.909)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Niederösterreich

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Kakšno je moje delovno okolje?
(Wie sieht mein Arbeitsumfeld aus?)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei) voll halb
Slaščičar (slaščičar), poudarek na slaščičarstvu (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Patisserie) voll halb
Živilski tehnik (LebensmitteltechnikerIn) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' Chocolatier/Chocolatière ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Chocolatier/Chocolatière" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 364781 Čokoladnica/Chocolatière (Chocolatier/Chocolatière)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Chocolatier/Chocolatière

Zastareli vajeniški nazivi
(Veraltete Lehrberufsbezeichnungen)

  • Bonbon- und KonfektmacherIn (veljavno do (gültig bis ) 31. Juli 2022)

To učenje je bilo posodobljeno dne 08. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 08. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0