LebensmitteltechnikerIn
© AMS / Reinhard Mayr / Das Medienstudio

Poučevanje (Lehre ) Živilski tehnik
(LebensmitteltechnikerIn)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Živilski tehnik ?
(Was macht ein/eine LebensmitteltechnikerIn?)

  • Preučite sestavine hrane
  • Nadzirajte in preizkusite kakovost hrane
  • Izvedite kemijske in biološke analize
  • Razvijte postopke za proizvodnjo hrane, na primer za daljšo življenjsko dobo
  • Pripravite poročila za oblasti in druge stranke


  • Inhaltsstoffe von Lebensmitteln untersuchen
  • Die Qualität von Lebensmitteln kontrollieren und prüfen
  • Chemische und biologische Analysen durchführen
  • Verfahren für die Produktion von Lebensmitteln entwickeln, z.B. um sie länger haltbar zu machen
  • Gutachten für Behörden und andere AuftraggeberInnen erstellen

Kje poteka Živilski tehnik ?
(Wo arbeitet ein/eine LebensmitteltechnikerIn?)

  • Proizvajalci hrane
  • Organi
  • Raziskovalni inštituti

  • Lebensmittelhersteller
  • Behörden
  • Forschungsinstitute

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad kemijo in fiziko (Begeisterung für Chemie und Physik)
  • Navdušenje nad tehnologijo (Begeisterung für Technik)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Logično in analitično razmišljanje (Logisches und analytisches Denken)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)
  • Neobčutljiv na vonjave (Unempfindlich gegen Gerüche sein)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 1/2 let
    (3 1/2 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 1/2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 1/2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 29 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 650 , zadnje leto vajeništva: od 1.280 (Erstes Lehrjahr: ab €650, Letztes Lehrjahr: ab €1.280)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Oberösterreich

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Kemija, fizika, laboratorij (Chemie, Physik, Labor) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Osebne lastnosti
(Persönliche Eigenschaften)


Kakšno je moje delovno okolje?
(Wie sieht mein Arbeitsumfeld aus?)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Tehnik pivovarstva in pijače (Brau- und GetränketechnikerIn) voll
Čokoladnica/Chocolatière (Chocolatier/Chocolatière) voll
Destilarna (DestillateurIn) voll
Tehnik merjenja proizvodnje, osredotočen na nadzor proizvodnje (FertigungsmesstechnikerIn, Schwerpunkt Produktionssteuerung) voll
Tehnik proizvodnega meroslovja, osredotočen na merjenje izdelkov (FertigungsmesstechnikerIn, Schwerpunkt Produktmessung) voll
Inženir steklarskih procesov, osredotočen na rafiniranje ravnega stekla (Glas-VerfahrenstechnikerIn, Schwerpunkt Flachglasveredelung) voll
Inženir steklarstva, osredotočen na proizvodnjo votlega stekla (Glas-VerfahrenstechnikerIn, Schwerpunkt Hohlglasproduktion) voll
Laboratorijski tehnik, glavni modul Biokemija (LabortechnikerIn, Hauptmodul Biochemie und Biotechnologie) voll
Laboratorijski tehnik, glavni modul kemija (LabortechnikerIn, Hauptmodul Chemie) voll
Kovinar (MetallbearbeiterIn) voll
Kovinski tehnik, tehnologija izdelave vozil z glavnimi moduli (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Fahrzeugbautechnik) voll
Kovinski tehnik, glavni modul strojništvo (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Maschinenbautechnik) voll
Kovinski tehnik, glavni modul kovinske konstrukcije in tehnologija pločevine (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Metallbau- und Blechtechnik) voll
Kovinski tehnik, tehnologija kovanja glavnih modulov (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Schmiedetechnik) voll
Kovinski tehnik, tehnologija varjenja glavnih modulov (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Schweißtechnik) voll
Kovinski tehnik, tehnologija jeklenih konstrukcij z glavnimi moduli (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Stahlbautechnik) voll
Kovinski tehnik, tehnologija izdelave orodij z glavnimi moduli (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Werkzeugbautechnik) voll
Kovinski tehnik, tehnologija obdelave glavnih modulov (MetalltechnikerIn, Hauptmodul Zerspanungstechnik) voll
Mlečni tehnolog (Milchtechnologe/-technologin) voll voll
Konzervator sadja in zelenjave (Obst- und GemüsekonserviererIn) voll
Tehnik procesa (ProzesstechnikerIn) voll
Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na proizvajalce izboljšav peke (VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller) voll
Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na proizvajalce krme (VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Futtermittelhersteller) voll
Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na mlinarje za žito (VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Getreidemüller) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' LebensmitteltechnikerIn ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "LebensmitteltechnikerIn" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 375180 Živilski tehnik (Lebensmitteltechniker/in)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Lebensmitteltechnik

To učenje je bilo posodobljeno dne 08. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 08. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 08. Juli 2025 V2.8.0.0