VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft
© AMS / Das Medienstudio

Poučevanje (Lehre ) Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na proizvajalce izboljšav peke
(VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na proizvajalce izboljšav peke ?
(Was macht ein/eine VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller?)

  • Izdelujte mešanice za peko za proizvodnjo kruha in peciva
  • Predelujte zrna in dodatke, npr. Mleko v prahu, maščobe, začimbe
  • Preverite in očistite dostavljeno zrnje
  • Upravljajte in nadzirajte avtomatske sisteme proizvodnje
  • Preverite pecivo, izdelano v preskusni pekarni
  • Napolnite in zapakirajte konec izdelki


  • Backmischungen zur Erzeugung von Brot und Gebäck herstellen
  • Getreide und Zusatzstoffe verarbeiten, z.B. Milchpulver, Fette, Gewürze
  • Angeliefertes Getreide überprüfen und reinigen
  • Automatische Produktionsanlagen bedienen und überwachen
  • Hergestelltes Gebäck in einer Versuchsbäckerei kontrollieren
  • Endprodukte abfüllen und verpacken

Kje poteka Procesni inženir za žitno industrijo, osredotočen na proizvajalce izboljšav peke ?
(Wo arbeitet ein/eine VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller?)

  • Mlini
  • Proizvajalci hrane
  • Proizvajalci trajnega peciva, npr. Npr. medenjaki, prepečenec

  • Mühlen
  • Lebensmittelerzeuger
  • Dauerbackwarenhersteller, z. B. Lebkuchen, Zwieback

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad tehnologijo (Begeisterung für Technik)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Uživajte v delu s stroji (Gerne mit Maschinen arbeiten)
  • Bodite telesno pripravljeni (Körperlich fit sein)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)
  • Neobčutljiv na vonjave (Unempfindlich gegen Gerüche sein)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 1 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 859 , zadnje leto vajeništva: od 1.541 (Erstes Lehrjahr: ab €859, Letztes Lehrjahr: ab €1.541)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Oberösterreich

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Kemija, fizika, laboratorij (Chemie, Physik, Labor) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Osebne lastnosti
(Persönliche Eigenschaften)


Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Živilski tehnik (LebensmitteltechnikerIn) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "VerfahrenstechnikerIn für die Getreidewirtschaft, Schwerpunkt Backmittelhersteller" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 360181 Procesni inženir v žitni industriji - izboljševalci (Verfahrenstechniker/in Getreidewirtschaft - Backmittel)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Schwerpunkt-Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Verfahrenstechnik für die Getreidewirtschaft - Schwerpunkt Backmittelhersteller

To učenje je bilo posodobljeno dne 09. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 09. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0