FacharbeiterIn Obstbau und Obstverwertung
© AMS / Das Medienstudio

Poučevanje (Lehre ) Konzervator sadja in zelenjave
(Obst- und GemüsekonserviererIn)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Konzervator sadja in zelenjave ?
(Was macht ein/eine Obst- und GemüsekonserviererIn?)

  • Sadje in zelenjavo predelajte v marmelade, sokove, zamrznjene izdelke in podobne izdelke
  • Konzervirajte sadje in zelenjavo, na primer s segrevanjem, sušenjem, soljenjem
  • Prevzemite surovine in preverite njihovo kakovost
  • Upravljajte elektronsko nadzorovane proizvodne sisteme
  • Nadzirajte proizvodnjo
  • Preverite končne izdelke


  • Obst und Gemüse zu Marmeladen, Säften, Tiefkühlwaren und ähnlichen Produkten verarbeiten
  • Obst und Gemüse haltbar machen, z.B. durch Erhitzen, Trocknen, Salzen
  • Rohwaren übernehmen und ihre Qualität prüfen
  • Elektronisch gesteuerte Produktionsanlagen bedienen
  • Die Produktion überwachen
  • Endprodukte kontrollieren

Kje poteka Konzervator sadja in zelenjave ?
(Wo arbeitet ein/eine Obst- und GemüsekonserviererIn?)

  • Živilska industrija

  • Lebensmittelindustrie

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Navdušenje nad kemijo in fiziko (Begeisterung für Chemie und Physik)
  • Uživanje v kuhanju (Freude am Kochen)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Uživajte v delu s stroji (Gerne mit Maschinen arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 2 let
    (2 Jahre)

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 0 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 970 , zadnje leto vajeništva: od 1.822 (Erstes Lehrjahr: ab €970, Letztes Lehrjahr: ab €1.822)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Steiermark

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Kemija, fizika, laboratorij (Chemie, Physik, Labor) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Osebne lastnosti
(Persönliche Eigenschaften)


Kakšno je moje delovno okolje?
(Wie sieht mein Arbeitsumfeld aus?)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Živilski tehnik (LebensmitteltechnikerIn) voll
Mlečni tehnolog (Milchtechnologe/-technologin) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' Obst- und GemüsekonserviererIn ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Obst- und GemüsekonserviererIn" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 373180 Konzerviranje sadja in zelenjave (Obst- und Gemüsekonservierer/in)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Obst- und Gemüsekonservierer

To učenje je bilo posodobljeno dne 09. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 09. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0