Karierni informacijski sistem (Berufsinformationssystem)
0

BIS-Kompakt
© AMS / Reinhard Mayr / Das Medienstudio

Poučevanje (Lehre ) Mlečni tehnolog
(Milchtechnologe/-technologin)

Warnung Translated by Google Translation API
Besedilo je bilo samodejno prevedeno iz nemščine. Nemški izrazi so navedeni v oklepajih.
Ta storitev lahko vključuje prevode, ki jih ponuja GOOGLE. GOOGLE ZAVRNAVA VSAKO ODGOVORNOST V ZVEZI S PREVODI, IZRESNO ALI IMPLICIRANO, VKLJUČUJOČO VSAKO ODGOVORNOST ZA TOČNOST, ZANESLJIVOST IN KAKRŠNO NAKLJUČNO ODGOVORNOST ZA UČINKOVITOST TRGA IN ODGOVORNOST.

Der Text wurde automatisiert aus dem Deutschen übersetzt. Die deutschen Begriffe werden in Klammern angezeigt.
DIESER DIENST KANN ÜBERSETZUNGEN ENTHALTEN, DIE VON GOOGLE BEREITGESTELLT WERDEN. GOOGLE SCHLIEßT IN BEZUG AUF DIE ÜBERSETZUNGEN JEGLICHE HAFTUNG AUS, SEI SIE AUSDRÜCKLICH ODER STILLSCHWEIGEND, EINSCHLIEßLICH JEGLICHER HAFTUNG FÜR DIE GENAUIGKEIT, ZUVERLÄSSIGKEIT UND JEGLICHE STILLSCHWEIGENDE HAFTUNG FÜR DIE MARKTGÄNGIGKEIT, EIGNUNG FÜR EINEN BESTIMMTEN ZWECK UND NICHTVERLETZUNG FREMDER RECHTE.

Kaj počne Mlečni tehnolog ?
(Was macht ein/eine Milchtechnologe/-technologin?)

  • Predelujte surovo mleko v pitno mleko in druge mlečne izdelke, npr. Jogurt, maslo ali sir
  • Predelujte surovo mleko z različnimi tehnikami, npr. Segrevanjem, hlajenjem, mešanjem
  • Računalniško vodeni proizvodni sistemi, npr. Za konzerviranje in polnjenje mlečnih izdelkov, delujte, vzdržujte in popravilo
  • Kakovost mlečnih izdelkov nenehno preverjajte
  • izračunajte in uporabite recepte
  • izvedite meritve na surovem mleku in mlečnih izdelkih ter ocenite podatke
  • razkužite orodja in stroje


  • Rohmilch zu Trinkmilch und anderen Milchprodukten verarbeiten, z.B. Joghurt, Butter oder Käse
  • Rohmilch mit verschiedenen Techniken bearbeiten, z.B. Erhitzen, Kühlen, Mischen
  • Computergesteuerte Produktionsanlagen, z.B. zum Haltbarmachen und Abfüllen der Milchprodukte, bedienen, warten und reparieren
  • Die Qualität der Milchprodukte laufend kontrollieren
  • Rezepte berechnen und anwenden
  • Messungen an Rohmilch und Milcherzeugnissen durchführen und Daten auswerten
  • Arbeitsgeräte und Maschinen desinfizieren

Kje poteka Mlečni tehnolog ?
(Wo arbeitet ein/eine Milchtechnologe/-technologin?)

  • Mlekarne
  • sirarne
  • kmetije

  • Molkereien
  • Käsereien
  • Landwirtschaftliche Betriebe

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Uživajte v delu s stroji (Gerne mit Maschinen arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Ročna spretnost (Handwerkliche Geschicklichkeit)
  • Bodite telesno pripravljeni (Körperlich fit sein)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)
  • Neobčutljiv na vonjave (Unempfindlich gegen Gerüche sein)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 10 prosta delovna mesta (offene Stellen) v sobo za e-delo AMS ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 972 , zadnje leto vajeništva: od 1.817 (Erstes Lehrjahr: ab €972, Letztes Lehrjahr: ab €1.817)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Tirol

  • Tiroler Fachberufsschule Schwaz-Rotholz - Standort der Berufsschule Milchtechnologie, 6200 Strass i. Zillertal, Rotholz 50a
    https://tfbs-schwaz.tsn.at/
Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Tehnik pivovarstva in pijače (Brau- und GetränketechnikerIn) voll
Živilski tehnik (LebensmitteltechnikerIn) voll voll
Konzervator sadja in zelenjave (Obst- und GemüsekonserviererIn) voll

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' Milchtechnologe/-technologin ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "Milchtechnologe/-technologin" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 367183 Mlečni tehnolog (Milchtechnologe/-technologin)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Milchtechnologie

Zastareli vajeniški nazivi
(Veraltete Lehrberufsbezeichnungen)

  • Molkereifachmann/-frau (veljavno do (gültig bis ) 31. Mai 2016)
  • MolkerIn und KäserIn (veljavno do (gültig bis ) 30. Juni 1993)

To učenje je bilo posodobljeno dne 31. Oktober 2025 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 31. Oktober 2025.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 30. Oktober 2025 V3.0.0.1