BäckerIn
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Poučevanje (Lehre ) Baker
(BäckerIn)

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Kaj počne Baker ?
(Was macht ein/eine BäckerIn?)

  • Naredite kruh in pecivo, kot so polnozrnat kruh, žemljice ali prešice. B. Mlečni izdelki, jajca, sladkor
  • Mešajte testo po natančnih receptih za ročno in mehansko obdelavo
  • Upravljajte pečice, opremo za peko in parne komore
  • Nadzirajte in spremljajte postopek fermentacije in razrahljanje testa
  • Očistite in skrbite za opremo, naprave in stroje
  • Skladiščenje in hlajenje surovin, pomožnih materialov in pekovskih izdelkov


  • Brot und Gebäck wie Vollkornbrot, Semmeln oder Salzstangerl herstellen
  • Roh- und Hilfsstoffe auswählen, z. B. Milchprodukte, Eier, Zucker
  • Teige nach genauen Rezepten für die händische und maschinelle Verarbeitung mischen
  • Backöfen, Backgeräte und Dampfkammern bedienen
  • Gärvorgang und Teiglockerung steuern und überwachen
  • Geräte, Apparate und Maschinen reinigen und pflegen
  • Roh- und Hilfsstoffe sowie Backwaren fachgerecht lagern und kühlen

Kje poteka Baker ?
(Wo arbeitet ein/eine BäckerIn?)

  • Pekarne
  • Pekarska industrija
  • Pekarska industrija

  • Bäckereien
  • Brotindustrie
  • Backwarenindustrie

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Ročna spretnost (Handwerkliche Geschicklichkeit)
  • Bodite telesno pripravljeni (Körperlich fit sein)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 3 let
    (3 Jahre); Skrajšano vajeniško obdobje za ljudi z izobrazbo: 2 let (verkürzte Lehrzeit für Personen mit Ausbildungsabschluss: 2 Jahre )

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 117 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Avstrija zemljevid prostih delovnih mest (Österreich-Karte der offenen Stellen)

Österreich Karte

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 669 , zadnje leto vajeništva: od 1.317 (Erstes Lehrjahr: ab €669, Letztes Lehrjahr: ab €1.317)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Burgenland

Kärnten

Niederösterreich

  • Berufsschule des Bundes St. Egyden am Steinfeld (NUR FÜR INSASSEN DER JUSTIZANSTALT GERASDORF), 2731 St. Egyden am Steinfeld, Puchberger Straße 1
  • Landesberufsschule Baden, 2500 Baden, Josef-Kollmann-Straße 1
    https://lbsbaden.ac.at/

Oberösterreich

Salzburg

Steiermark

Tirol

  • Tiroler Fachberufsschule für Ernährung, Schönheit, Chemie, Medien - Standort St. Nikolaus, 6020 Innsbruck, Innstraße 36
    https://tfbs-escm.at/

Vorarlberg

Wien

  • Berufsschule für den Lebensmittel, Tier- und Zahnbereich, 1120 Wien, Längenfeldgasse 13-15
    https://bsltz.at/
Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Osebne lastnosti
(Persönliche Eigenschaften)


Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Pekovski tehnolog (Backtechnologe/-technologin) voll voll halb
Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei) voll halb
Slaščičar (slaščičar), poudarek na slaščičarstvu (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Patisserie) voll halb

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' BäckerIn ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "BäckerIn" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 363180 Baker (Bäcker/in)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Dvojno vajeništvo (Doppellehre)

Vajeništvo Baker
(BäckerIn)
se pogosto uči v dvojnem vajeništvu z vajeništvom KonditorIn (ZuckerbäckerIn) (Der Lehrberuf Baker
(BäckerIn)
wird oft in Doppellehre mit dem Lehrberuf KonditorIn (ZuckerbäckerIn) erlernt.)

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Bäcker/in

To učenje je bilo posodobljeno dne 08. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 08. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0