Bonbon- und KonfektmacherIn
© AMS / DoRo Filmproduktion

Poučevanje (Lehre ) LebzelterIn in odstranjevalec voska
(LebzelterIn und WachszieherIn)

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Kaj počne LebzelterIn in odstranjevalec voska ?
(Was macht ein/eine LebzelterIn und WachszieherIn?)

  • Naredite medenjake, voščene sveče in izdelke iz voska, na primer dišeče sveče ali krstne sveče
  • Za pripravo medenjakov predelajte moko, med, jajca, sladkor in začimbe
  • Medenjake okrasite s čokolado in sladkorno glazuro
  • V velikih kotličkih stopite vosek in ga oblikujte v sveče
  • Okrasite in barvanje končnih sveč


  • Lebkuchen, Wachskerzen und Wachsprodukte, z.B. Duft- oder Taufkerzen, herstellen
  • Mehl, Honig, Eier, Zucker und Gewürze für die Lebkuchenherstellung verarbeiten
  • Lebkuchen mit Verzierungen und Glasuren aus Schokolade und Zucker versehen
  • Wachs in großen Kesseln einschmelzen und zu Kerzen formen
  • Fertige Kerzen verzieren und bemalen

Kje poteka LebzelterIn in odstranjevalec voska ?
(Wo arbeitet ein/eine LebzelterIn und WachszieherIn?)

  • Pekarne
  • Slaščičarne
  • Kavarne
  • Restavracije
  • Proizvajalci slaščic

  • Bäckereien
  • Konditoreien
  • Kaffeehäuser
  • Restaurants
  • Süßwarenhersteller

Kaj me navdušuje in v čem sem dober?
(Was begeistert mich und was kann ich gut?)

(Pogosto omenjene zahteve v razpisih za delovno mesto za vajence) ((häufig genannte Voraussetzungen in Stelleninseraten für Lehrlinge))
  • Uživanje v ročnih delih in delih (Freude am Basteln und Werken)
  • Uživajte v delu s hrano (Gerne mit Lebensmitteln arbeiten)
  • Spretnost s prsti (Geschicklichkeit mit den Fingern)
  • Dober občutek za okus in vonj (Guter Geschmacks- und Geruchssinn)
  • Ročna spretnost (Handwerkliche Geschicklichkeit)
  • Občutek barve (Sinn für Farben)
  • Občutek oblike (Sinn für Formen)
  • Občutek čistoče in higiene (Sinn für Sauberkeit und Hygiene)

Koliko časa traja vajeništvo?
(Wie lange dauert die Lehrzeit?)

  • 2 let
    (2 Jahre)

Iskanje in iskanje vajeništva
(Lehrstellen suchen und finden)

Trenutno obstaja (Aktuell gibt es) 0 prosta delovna mesta (offene Stellen)v sobo AMS eJob ( zum AMS-eJob-Room)

Dohodek vajenca
(Lehrlingseinkommen)

Prvo leto vajeništva: od € 518 , zadnje leto vajeništva: od 925 (Erstes Lehrjahr: ab €518, Letztes Lehrjahr: ab €925)

Kolektivna pogodba minimalni dohodek (bruto = znesek PRED odštetimi davki in prispevki za zavarovanje). (Kollektivvertragliche Mindest-Einkommen (Brutto = Betrag VOR Abzug von Steuern und Versicherungsabgaben).)


Dodatne informacije, vključno z različnimi predpisi po zveznih deželah in morebitnimi posebnimi predpisi: (Weitere Informationen, u. a. zu abweichenden Regelungen pro Bundesland und etwaigen Sonderregelungen:) v poklicni leksikon AMS (zum AMS-Berufslexikon)

Kje so poklicne šole?
(Wo gibt es Berufsschulen?)

Niederösterreich

Več informacij: (Weitere Informationen: ) na vadbeni kompas (zum Ausbildungskompass)

Kaj me zanima in katere osebne lastnosti naj prinesem s seboj?
(Was interessiert mich und welche persönlichen Eigenschaften sollte ich mitbringen?)

Področja zanimanja
(Interessensgebiete)

  • Gostinstvo, kuhinja, turizem (Gastgewerbe, Küche, Tourismus) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)
  • Hrana (Lebensmittel) Zahteve Odpri / Zapri (Voraussetzungen Öffnen/Schließen)

Kakšno je moje delovno okolje?
(Wie sieht mein Arbeitsumfeld aus?)

Katere poklice lahko opravljam z vajeniško izobrazbo?
(Welche Berufe kann ich mit der Lehrausbildung ausüben?)

Dodelitev naslednjim poklicnim profilom
(Zuordnung zu folgenden Berufsprofilen)

Dodelitev poklicnim območjem in skupinam BIS
(Zuordnung zu BIS-Berufsbereichen und -obergruppen)


Dodatne strokovne informacije
(Weitere Berufsinfos)

Sorodna vajeništva in kreditiranje
(Verwandte Lehrberufe und Anrechnung)

Sorodno vajeništvo (Verwandter Lehrberuf)Kreditiranje po (Anrechnung nach dem)
1. leto vajeništva (1. Lehrjahr) 2. leto vajeništva (2. Lehrjahr) 3. leto vajeništva (3. Lehrjahr) 4. leto vajeništva (4. Lehrjahr)
Slaščičar (slaščičar), usmeritev v splošno slaščičarstvo (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Allgemeine Konditorei) voll halb
Slaščičar (slaščičar), poudarek na slaščičarstvu (KonditorIn (ZuckerbäckerIn), Schwerpunkt Patisserie) voll halb

Zamenjava zaključnega pripravniškega izpita
(Ersatz der Lehrabschlussprüfung)

Zaključni izpit za vajeništvo v vajeništvu ' LebzelterIn und WachszieherIn ' NE nadomešča zaključnega izpita za vajeništvo v povezanih vajeništvih.

(Die Lehrabschlussprüfung im Lehrberuf "LebzelterIn und WachszieherIn" ersetzt KEINE Lehrabschlussprüfung in verwandten Lehrberufen.

)

Dodelitev poklicni klasifikaciji AMS (šestmestna)
(Zuordnung zu AMS-Berufssystematik (Sechssteller))

  • 364183 Lebzelter / vlekalec in vosek (Lebzelter/in und Wachszieher/in)

Vrsta vajeništva
(Lehrberufsart)

Normaler Lehrberuf

Status vajeništva
(Lehrberuf Status)

trenutno (aktuell)

Imenovanje v skladu s seznamom vajeništva ali predpisi o usposabljanju
(Bezeichnung laut Lehrberufsliste bzw. Ausbildungsordnung)

Lebzelter und Wachszieher

To učenje je bilo posodobljeno dne 08. April 2024 . (Diese Lehre wurde aktualisiert am 08. April 2024.)

Ta stran je bila posodobljena dne: (Diese Seite wurde aktualisiert am:) 07. August 2025 V2.9.0.0